Traumatyö

 

Pakenemisen, taistelemisen ja jähmettymisen reaktiot ovat alkukantaisia, ne ovat peräisin vielä varhaisemmasta evoluution kehitysvaiheesta kuin matelija-aivot.

Kaikki eläimet käyttävät näitä eloonjäämiskeinoja hyönteisistä alkaen, matelijat, nisäkkäät ja ihmiset mukaan lukien. Jos tilanne edellyttää agressiota, uhattu olento taistelee. Jos olento todennäköisesti häviäisi taistelun, se pakenee – jos vain voi.

Jos sen paremmin taisteleminen kuin pakeneminenkaan eivät takaa turvallisuutta, turvaudutaan kolmanteen puolustuslinjaan: liikkumattomuuteen. Se on yhtä yleinen ja perustavanlaatuinen selviytymiskeino kuin taisteleminen ja pakeneminen.

Tunteet pitää tuntea ja vapauttaa

Olemme tulleet tänne unohduksen verhon läpi mm. opettelemaan rakkautta ja vapauttamaan ylisukupolvisia traumoja. Traumat voivat ilmetä monilla erilaisilla tavoilla, kuten kireytenä, levottomuutena, voimattomuutena, aistiyliherkkyytenä, masennuksena tai rajattomuutena.

Vasta traumat käsiteltyämme voimme elää täyttä elämää ja saada käyttöömme koko potentiaalimme ihmisenä. Sitä ennen emme voi olla läsnä ja kokonaisia, emmekä tuntea itseämme, koska traumalähtöisistä käytösmalleista on tullut iso osa identiteettiämme.

Elämäämme tuodaan jatkuvasti asioita, jotka saavat haavat ja traumat nousemaan esiin. Tunnemme siis vetoa ihmisiin ja asioihin, joiden avulla voimme saattaa loppuun kauan piilossa olleet tunteet ja traumat. TRE on hyvä työkalu purkaa traumat kehosta pois.

Kasaantunut jännitys

Vaikka traumaattiset asiat käsitellään mielen ja tunteen tasolla kuinka perusteellisesti, moni ei tiedä, että mielen lisäksi myös kehomme vaatii työtä jolla vapautamme kehoon jääneet traumalähtöiset energiatukokset. Energiatukokset voivat ilmentyä monilla eri tavoilla tai esim. kipeänä selkänä kun yritämme suojella haavoittunutta sydäntä virheellisellä yläselän asennolla.

Tässä kohtaa moni turvautuu lääkärin vastaanoton kautta kipulääkekoukkuun ja yrittää esim. erilaisilla lihaskuntoharjoitteilla saada kireyksiä lisättyä toiseen kohtaan kehossa, jotta oireet helpottaisivat toisaalla. Juurisyy jää usein hoitamatta ja monelle riittää, että kipu saadaan pois nopeasti ja mahdollisimman helpolla.

Kehomme on niin viisas ja samalla armoton, että ongelman kiertäminen harvemmin tuottaa pitempiaikaista tulosta. Hoitamattomat vaivat palaavat yleensä isommin tai toisessa muodossa viestittäen ylivirittyneelle mielelle entistä kovempaa että ”nyt homma seis ja tee traumatyösi loppuun..!”

TRE on loistava työkalu kehotyöskentelyyn tunnelukko, stressi- ja traumakuorman purkamisessa

TREn tavoitteena on viedä kehollisena kokemuksena loppuun taistele tai pakene -stressivaste. TRE korvaa tunteen kontrollin menettämisestä turvallisuuden ja mielihyvän tunteilla, jolloin opimme, että kontrollista vapautuminen voi olla sekä turvallista että miellyttävää.

TRE-harjoitus päättyy lepoon ja sen jälkeiseen sanalliseen reflektointiin. Ohjatussa TRE:ssä reflektointi tapahtuu vuorovaikutuksessa ohjaajaan ja itsehoidollisesti käytettynä reflektointi voi olla tuntemusten, aistimusten ja esiintyneiden liikehdintöjen ylös kirjaamista. Reflektointi auttaa jäsentämään kehollista kokemusta ja keho- ja itsetietoisuuden on mahdollista tämän avulla syvetä.